Deze 8 wijnproeverijen in Nederland zijn hemels voor wijnliefhebbers. (2024)

JAN ging op zoek naar de beste wijnproeverij van Nederland.

Door Joëlle Baelde en Pernille Hansum

Deze 8 wijnproeverijen in Nederland zijn hemels voor wijnliefhebbers. (1)

Wijnliefhebbers opgelet: dit gaat je tijd en geld kosten. JAN ging namelijk op zoek naar de beste wijnproeverij van Nederland, en kwam terug met acht kanshebbers. Van die wijnproeverijen waar je uren wilt blijven hangen, en gegarandeerd met een paar flessen in je tas weer vertrekt.

Dossier 'Wijnproeverij Nederland' met de 8 beste wijnproeverijen van dit moment

Goed, waar kun je wijn proeven? Soms op een luxueus landgoed, soms gewoon in een loods in Amsterdam. Een wijnproeverij met overnachting in Nederland, een wijnproeverij voor twee personen, of toch maar voor een hele groep. Je vindt 'm hier, die beste wijnproeverij. Oh ja, nu we het toch over wijn hebben: check ook even JAN's selectie van de mooiste wijngaarden in Nederland om deze zomer eens te bezoeken. Cheers!

1

Wijnproeverij Chateau Amsterdam

Chateau Amsterdam heeft een heel tof concept: urban wine tasting. Een wijnproeverij in Amsterdam dus, waarbij je zeven wijnen voorgeschoteld krijgt. Professionele sommeliers kunnen je alles uitleggen over de wijnen, en natuurlijk krijg je iets mee van het proces. Je betaalt er €30 voor, maar daar zit €5 shop-tegoed bij. Ergens anders in Amsterdam een wijntje doen? Dit zijn de beste restaurants van Amsterdam.

2

De Apostelhoeve, Maastricht

Op de Apostelhoeve, één van Limburgs mooiste plekjes bovenop de Louwberg, troont Limburgs oudste en een van de grootste wijndomeinen van Nederland. Daar kun je een rondleiding boeken, om vervolgens met de beste wijnen in het proeflokaal te belanden. Zo'n wijnproeverij met rondleiding verzorgt de Apostelhoeve het liefst vanaf 12 personen. Ben je nu op zoek naar een wijnproeverij in Nederland met twee personen zeggen ze geen 'nee', maar betaal je wel €270 als startprijs. Ben je met z'n twaalven of meer, betaal je €22,50 per persoon.

3

Wijnproeverij Nederland met overnachting bij Domein Holset

Zoek naar een wijnproeverij met overnachting in Nederland, en je weet dat het hartstikke lastig is om iets stijlvols te vinden. Genoeg stijlvolle wijnproeverijen, maar dan zonder optie om te overnachten. Geloof ons, Domein Holset is heel andere koek. Zeven unieke kamers in het Limburgse heuvellandschap, waar je met een beetje geluk een panarama-zicht op hebt. Je zou bijna de wijnproeverij vergeten; voor slechts €15 euro kan je een wijn proeverij boeken. Geen zin in een rondleiding? Dan schrap je 'm gewoon. Al is dat zonde, want op deze wijngaard kunnen ze je een hoop leuks vertellen.

Advertentie - Lees hieronder verder

4

Wijngaard St. Martinus, Vijlen

Helemaal in het zuiden van Nederland liggen de wijngaarden van St. Martinus. Op Nederlandse bodem waren ze daar de eersten die zich waagden aan het maken van rode wijn. Nog veel meer krijg je te horen tijdens een rondleiding van ongeveer twee uur, waarbij je de wijngaarden en wijnkelders instapt. Na afloop kan je drie glazen wijn en wat streekproducten proeven, voor €30 per persoon.

5

Proeflokaal 1574, Leiden

Wijnproeven én lekker eten? Dan ben je bij Proeflokaal 1574 in Leiden aan het juiste adres. Je kunt helemaal zelf bepalen in welke vorm je de wijnproeverij wilt. Met of zonder hapjes, of gecombineerd met een heerlijk uitgebreid diner. Een wijnproeverij in Nederland die je dus lekker naar je eigen hand kunt zetten; houden we van. En dit is natuurlijk niet het enige restaurant waar je in Leiden terecht kunt; zie hier de beste restaurants van Leiden.

6

Wijngaard de Frysling, Friesland

Douwe en Jantiene Broersma zijn de trotse eigenaren van Wijngaard de Frysling. Vanaf juli kan je elke zaterdagmiddag aansluiten bij de 'Tsjoch' (rondleiding) door de wijngaard en wijnproeverij. Een privé-Tsjoch kan ook, mits je met minimaal twaalf personen bent (wat is dat toch altijd met het getal twaalf bij wijnproeverijen in Nederland?). Privé of niet; het duurt 1,5 uur, levert je vier wijnen op en het kost je €20 die elke cent waard is.

Advertentie - Lees hieronder verder

7

Neleman, Utrecht

Misschien ken je het concept Neleman; een wijnwinkel in Utrecht waar je elke zondag voor €15 wijn kunt proeven. Vervolgens krijg je fikse korting op de wijn die je mee naar huis wilt nemen. Je kan natuurlijk ook de proeverij overslaan en meteen met je wijnvondst in het nabijgelegen Wilhelminapark neerploffen. Utrechtse wijntip 3: spendeer een paar uur bij een van de leukste wijnbars van Utrecht.

8

Wijnproeverij Amsterdam bij Wijnwinkel Bob

Nederlandse wijnen zijn populairder dan ooit. Na een bezoek aan de wijnproeverij van Bob in Amsterdam, weet je waarom. Eerst organiseerde Bob de proeverij in de winkel, maar sinds kort zijn de proeverijen verhuisd naar de loods. Daar krijg je een tour door de Nederlandse wijnbouw, en zeven typische Nederlandse wijnen in ongeveer 90 minuten. Inclusief bijpassende bites, voor €42,50 per persoon.

Deze 8 wijnproeverijen in Nederland zijn hemels voor wijnliefhebbers. (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated:

Views: 5920

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.