UFC 284 | Makhachev verslaat Volkanovski in partij der giganten - Eurosport (2024)

Slijtageslag

Het was de partij van de avond. Lichtgewicht kampioen Islam Makhachev zette zijn titel op het spel tegen vedergewicht kampioen Alexander Volkanovski. Het zou uiteindelijk een zeer competitieve partij worden waar beide mannen hun momenten hadden. Zowel Makhachev als Volkanovski wisten staand elkaar meerdere malen goed te raken. Geen van beide mannen wilde inbinden. Op de grond was Makhachev weliswaar iets sterker, maar wist Volkanovski keer op keer weg te komen uit penibele posities.

UFC 284 | Makhachev verslaat Volkanovski in partij der giganten - Eurosport (1)

UFC 284 | Makhachev verslaat Volkanovski in een slijtageslag

UFCUFC Vegas 93 | Perez vs. Taira Promo00:00:31|Gisteren om 05:19

Na vijf harde rondes van beide mannen kwam het aan op een jurybeslissing. Makhachev behield de titel via unanimous decision. Het was een meeslepend en spannend gevecht tot de laatste seconde. Of we een rematch gaan zien is op dit moment niet duidelijk. Wel zullen beide mannen elkaar in de toekomst nog weleens kunnen tegenkomen. Vooral als Volkanovski uiteindelijk voorgoed de overstap maakt naar het lichtgewicht.

Eindelijk

Tijdens het co-main event stond een partij voor de interim vedergewicht titel op het programma tussen Yair Rodriguez en Josh Emmett. De partij werd compleet ondergesneeuwd door het main event qua promotie. Het was een mooi gevecht voor zolang dat het duurde. In de eerste ronde hadden beide mannen hun momenten. Rodriguez begon sterk, maar werd op het einde teruggedrongen door de power in de stoten van Emmett. Uiteindelijk werd het gevecht in de tweede ronde beslist.

UFC 284 | Makhachev verslaat Volkanovski in partij der giganten - Eurosport (2)

UFC 284 | Rodriguez finisht Emmett en pakt de interim vedergewicht titel

Rodriguez wist Emmett meerdere malen hard te raken en wist uiteindelijk een ‘flying knee’ te landen en kwam op zijn rug te recht. Rodriguez wist echter in no-time een Triangle Choke te forceren vanaf zijn rug. Emmett zat klem en kon niets anders dan aftikken. De Mexicaan werd zodoende de interim kampioen in het vedergewicht en lijkt eindelijk zijn belofte ingelost te hebben. De talentvolle Rodriguez wordt al jaren getipt als een toekomstig kampioen en heeft nu eindelijk eremetaal te pakken.

Zeer indrukwekkend

De in Perth geboren Jack Della Maddalena is pas 26 jaar en won met drie finishes in de eerste ronde vorig jaar de beste nieuwkomer prijs in de UFC. De Australiër kreeg voor zijn thuiswedstrijd een stap omhoog in competitie tegen de Amerikaan Randy Brown. Brown die zijn afstandsmanagement in orde leek te hebben probeerde Della Maddalena op afstand te houden. Della Maddalena had moeite in eerste instantie om erdoor te komen, maar bij de eerste keer dat Della Maddalena echt aanzette was het ook gelijk raak.

UFC 284 | Makhachev verslaat Volkanovski in partij der giganten - Eurosport (3)

UFC 284 | Statement gemaakt door Jack Della Maddalena

Met een stoot achter het oor wist Della Maddalena de Amerikaan aan het wankelen te krijgen en viel Brown op de grond. De Australiër probeerde vervolgens met stoten te finishen, maar zag een buitenkansje om de Rear Naked Choke aan te zetten. Brown tikte af waardoor Della Maddalena zijn vierde achtereenvolgende overwinning in de UFC in de eerste ronde wist te pakken. Della Maddalena bevestigde zijn status als toptalent en een van de meest gevreesde vechters in de weltergewicht divisie opnieuw.

One Hitter Quitter

De vreemde eend in de bijt op de main card was het gevecht tussen Justin Tafa en Parker Porter. Tafa was zelf verbaasd dat hij zo hoog op de card stond. De UFC hoopte uiteraard op een zware knock-out voor een van de twee vechters aangezien het ging om een zwaargewicht gevecht. De organisatie kreeg waar ze op hoopten. Tafa wist Porter met een uitstekende stoot na iets meer dan een minuut buiten westen te slaan.

UFC 284 | Makhachev verslaat Volkanovski in partij der giganten - Eurosport (4)

UFC 284 | Tafa krijgt publiek op de banken met snelle knock-out

Voor Tafa een mooie revanche in Australië. De zwaargewicht verloor 3.5 jaar geleden zijn UFC-debuut via knock-out eveneens in Australië en hoopte die nog altijd vieze smaak weg te spoelen door ditmaal zelf via knock-out te winnen. Dit deed Tafa waardoor hij zijn finishratio van 100% intact hield. Porter kwam eigenlijk niet in het stuk voor en zal moeten hopen nog een nieuwe partij van de UFC te krijgen.

Duur strafpunt

De main card werd geopend door Jimmy Crute en Alonzo Menifield. Beide vechters zijn opkomend in de licht-zwaargewicht divisie. Na een ronde waren beide mannen al behoorlijk moe. Crute had geluk aan het einde van de eerste ronde dat de buzzer ging ander had Menifield hem weleens kunnen finishen. Ook de tweede ronde leek voor de Amerikaan als kwam Crute op het einde sterk terug en had hij hem bijna in een submission. Uiteindelijk leek Crute zijn tegenstander in de derde ronde eindelijk naar de grond te krijgen.

UFC 284 | Makhachev verslaat Volkanovski in partij der giganten - Eurosport (5)

UFC 284 | Onbesliste partij tussen Crute & Menifield

Menifield voorkwam dit omdat hij de kooi vasthield. Scheidsrechter Marc Goddard zag het en gaf Menifield een strafpunt. Dit strafpunt zou Menifield heel duur komen te staan. Crute won de derde ronde en plus het strafpunt werd het een 10-8 ronde. Menifield won op twee van de drie juryleden hun scorekaarten de eerste twee ronden waardoor de partij eindigde in een majority draw. Menifield zal zich nog weleens achter zijn oren krabben. Zonder het strafpunt had de Amerikaan de partij via split decision gewonnen.

De comeback

Modestas Bukauskas zal zeer goede herinneringen over houden aan zijn bezoek aan Perth. Drie weken geleden was de Cage Warriors kampioen nog altijd actief als Cage Warriors vechter. De Litouwer werd na een slechte reeks de UFC uitgezet. Bukauskas won tweemaal eind vorig jaar bij Cage Warriors en pakte voor de tweede keer de titel daar. Nadat Tyson Pedro zonder tegenstander kwam te zitten voor dit evenement haalde de UFC Bukauskas terug.

UFC 284 | Makhachev verslaat Volkanovski in partij der giganten - Eurosport (6)

UFC 284 | Bukauskas pakt overwinning bij terugkeer in de UFC

Bukauskas liet in deze partij zien dat de UFC hem terecht heeft teruggehaald. De Litouwer had alleen last van Pedro in de eerste ronde. De Australiër was had conditie voor een ronde en was vervolgens negen van de tien keer buiten adem. Bukauskas bleef rustig en scoorde zijn punten. Voor Bukauskas die won via unanimous decision met een voorbereiding van tweeënhalve week een fantastische comeback in de UFC.

Geen vrienden

Dat Josh Culibao en Melsik Baghdasaryan geen goede vrienden waren werd duidelijk vrijdagnacht tijdens de weging. Culibao daagde Baghdasaryan uit die erop in ging en Culibao hard wegduwde. Het gevecht in Perth tussen beide mannen was ook geen vriendelijke aangelegenheid. Baghdasaryan raakte Culibao hard in zijn kruis met een draaitrap waardoor Culibao alle zeilen moest bijzetten om door te kunnen. Culibao nam niet de mogelijke vijf minuten om te herstellen, maar wilde doorvechten.

UFC 284 | Makhachev verslaat Volkanovski in partij der giganten - Eurosport (7)

UFC 284 | Culibao finisht Baghdasaryan in de tweede ronde

Uiteindelijk maakte Baghdasaryan een fout in de tweede ronde door zijn rug weg te geven. Culibao sprong erop en zette de Rear Naked Choke submission aan. Baghdasaryan kon niets anders dan aftikken. Culibao maakte net als bij de weging ‘pistoolbewegingen’ naar Baghdasaryan die als bijnaam ‘The Gun’ heeft. Echter na het feestvieren op de Octagon van Culibao liep hij naar Baghdasaryan en sloten beide mannen eindelijk vrede.

Snelste van de avond

De snelste partij van de avond vond plaats tussen Kleydson Rodrigues en UFC-debutant Shannon Ross. Rodrigues had minder dan een minuut nodig om Ross via TKO te stoppen. Met harde trappen en stoten naar vooral het lichaam wist de Braziliaan zijn eerste overwinning in de UFC veilig te stellen.

UFC 284 | Makhachev verslaat Volkanovski in partij der giganten - Eurosport (8)

UFC 284 | Rodrigues maakt korte metten met Ross

Het leek allemaal erg wild, maar het was uitstekend geplaatst van Rodrigues. Het ging zo snel dat Ross geen tot weinig tijd had op verweer een om te herstellen. Scheidsrechter Matt Wynne had genoeg gezien en stopte de partij nog binnen de minuut.

Eenzijdig

Jamie Mullarkey opende de prelims in Australië tegen de ongeslagen Argentijnse nieuwkomer Francisco Prado. Het werd een zeer eenzijdig gevecht. Mullarkey gebruikte zijn sterk grondspel om de Argentijn te verslaan. Prado kon weinig tot niets uitrichten en kreeg de Australiër niet van zich af. Mullarkey bleef werken vanuit de toppositie, maar ging eigenlijk nooit voor de finish.

UFC 284 | Makhachev verslaat Volkanovski in partij der giganten - Eurosport (9)

UFC 284 | Mullarkey wint van Prado voor eigen publiek

De Australiër was content met een decision overwinning aangezien hij ook zag dat hij geen moment in de problemen kwam tegen de onervaren en mindere grondvechter Prado. Na drie ronden won Mullarkey de partij. Alle drie de ronden gingen naar de Australiër. Na afloop daagde Mullarkey nog Paddy Pimblett uit. Of hij die partij gaat krijgen valt nog te bezien.

De beenbreker

Jack Jenkins maakte voor eigen publiek zijn debuut in de UFC tegen Don Shainis. Jenkins staat bekend om zijn ongelooflijk harde lowkicks. De Australiër had in zijn laatste vijf partijen bij drie tegenstanders met die lowkicks het been gebroken. Ook tegen Don Shainis ging Jenkins op zoek naar zijn befaamde lage trappen.

Shainis liep eigenlijk de hele partij achter de feiten aan, maar bleef in het gevecht. Ook de Amerikaan had goede momenten, maar kon niet tippen aan het betere spel van de Australiër. Shainis die beurs was getrapt haalde wel de eindstreep, maar wist dat een overwinning er niet inzat. Jenkins won via unanimous decision en begon zijn UFC carrière goed.

Indrukwekkend

Als er iemand stappen heeft gemaakt de afgelopen tijd in de UFC is het Loma Lookboonmee wel. De Thaise die vooral staand sterk is begint zich steeds meer te ontwikkelen als complete MMA-vechter. Dit was al te zien in haar meest recente overwinning tegen Denise Gomes. Ook tegen Elise Reed liet Lookboonmee zien zowel op de grond als staand haar mannetje te staan.

Reed wist met een reversal in de eerste ronde op de grond nog wel de ronde naar zich toe te trekken. Echter was het Lookboonmee die fantastisch uit de startblokken kwam in de tweede ronde. Uit het niets pakte Lookboonmee de rug van Reed en wist de Amerikaanse binnen 44 seconden in de tweede ronde op een Rear Naked Choke te laten aftikken. Een ongekend succes voor Lookboonmee die hiermee haar allereerste submission overwinning van haar carrière pakte.

Sterk debuut

Blake Bilder behield zijn ongeslagen status. De voormalig CFFC-kampioen maakte zijn debuut voor de UFC tegen Shane Young. Bilder vocht sterk en wist de aanvallen van Young te pareren en zelf zowel staand als op de grond zijn punten te scoren.

Young die een tijdje niet vocht vanwege blessures maakte er wel een competitief gevecht van, maar was duidelijk de onderliggende partij tegen Bilder. In de derde ronde kwam Young nog wel iets beter in de partij, maar dat was toch echt iets te laat. Bilder pakte via unanimous decision de overwinning en mocht spreken van een zeer geslaagd UFC-debuut.

Slapende juryleden

De eerste prelim van de avond vond plaats om 07.00u lokale tijd in Perth. En had kan zomaar zijn dat de juryleden nog niet helemaal erbij waren. Elves Brener maakte zijn debuut tegen Zubaira Tukhugov. Het was een interessante partij tussen twee aan elkaar gewaagde atleten. Echter leek Tukhugov met zijn druk en stoten Brener het meer dan moeilijk te maken. De Braziliaan was wat onwennig in het begin, maar naarmate de partij vorderde wist ook hij zijn punten te scoren. Tukhugov bleef de gehele partij de aanvallende vechter en wist zodoende veel punten te scoren.

Althans dat zou de normale gang van zaken zijn. Na drie ronden ging de partij naar de juryleden. Een jurylid scoorde het gevecht in het voordeel van Tukhugov en twee juryleden zagen Brener als winnaar. Wat daaraan opviel was dat een van die twee juryleden alle drie de rondes aan de Braziliaan gaf. Een eigenaardige score dus. Voor Brener een fijn debuut en voor Tukhugov misschien wel een zeer kostbaar verlies. De Rus miste voor de zoveelste keer gewicht en moest eigenlijk winnen. Hoe zwaar de UFC hem dit verlies gaat aanrekenen moeten we afwachten.

Bekijk hier alle uitslagen.

Kijk naar UFC Vegas 69

Volgende week is de UFC terug in de UFC APEX te Las Vegas voor UFC Vegas 69. Voor dit evenement is geen previewshow. Tijdens het main event vechten Jessica Andrade en Erin Blanchfield in de vlieggewicht divisie een partij met titelimplicaties.

UFC 284 | Makhachev verslaat Volkanovski in partij der giganten - Eurosport (10)

UFC Vegas 69

Foto: Eurosport

De uitzending van de prelims begint op zaterdagavond 18 februari om 23.00u op discovery+. Om 01.00u zondagochtend is het tijd voor de main card met vakkundig commentaar van Sander Schrik en Marloes Coenen eveneens te zien op discovery+.

De (bijna) complete card van UFC Vegas 69

Main Card
- Jessica Andrade vs. Erin Blanchfield
- Jordan Wright vs. Zac Pauga
- Josh Parisian vs. Jamal Pogues
- William Knight vs. Marcin Prachnio
- Jim Miller vs. Alexander Hernandez

Preliminary Card
- Joe Solecki vs. TBA
- Lina Länsberg vs. Mayra Bueno Silva
- Jamall Emmers vs. Khusein Askhabov
- Ovince St.Preux vs. Philipe Lins
- Nazim Sadykhov vs. Evan Elder
- AJ Fletcher vs. Themba Gorimbo
- Clayton Carpenter vs. Juancamilo Ronderos

UFCUFC Louisville | Imavov verslaat Cannonier na controversiële ingreep00:00:41|Gisteren om 05:13
UFCUFC Louisville | Reyes pakt knock-out overwinning voor het eerst in bijna vijf jaar tijd00:01:01|Gisteren om 04:22
UFCUFC Louisville | Rosas Jr. finisht Turcios via een Rear Naked Choke00:00:45|Gisteren om 04:04
UFC 284 | Makhachev verslaat Volkanovski in partij der giganten - Eurosport (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Clemencia Bogisich Ret

Last Updated:

Views: 5916

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Clemencia Bogisich Ret

Birthday: 2001-07-17

Address: Suite 794 53887 Geri Spring, West Cristentown, KY 54855

Phone: +5934435460663

Job: Central Hospitality Director

Hobby: Yoga, Electronics, Rafting, Lockpicking, Inline skating, Puzzles, scrapbook

Introduction: My name is Clemencia Bogisich Ret, I am a super, outstanding, graceful, friendly, vast, comfortable, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.