UFC 284 | Monumentale partij tussen kampioenen Makhachev en Volkanovski in Perth (Preview) - Eurosport (2024)

Importantie

De importantie van de twee titelgevechten is uiteraard hoog. Voor Islam Makhachev wordt het zijn eerste titelverdediging in de UFC. De vechter uit Dagestan won vorig jaar door nu ex-kampioen en BJJ-specialist Charles Oliveira te finishen. Vervolgens werd meteen het zaadje geplant voor een superfight tegen vedergewicht kampioen Alexander Volkanovski. De Australiër is een van de dominantste kampioenen in de UFC en krijgt nu de kans om voor eigen publiek een tweede titel te pakken. Het is eveneens de nummer een Volkanovski tegen de nummer twee Makhachev van de ‘Pound-for-Pound’ rankings.

UFC 284 | Monumentale partij tussen kampioenen Makhachev en Volkanovski inPerth(Preview) - Eurosport (1)

UFC 284 | "Makhachev is een fantastische allround vechter" - Marloes Coenen

UFCUFC Vegas 93 | Perez vs. Taira Promo00:00:31|Gisteren om 05:19

Het andere titelgevecht van de avond is gek genoeg in de divisie waar Volkanovski al een hele tijd de baas is. Yair Rodriguez en Josh Emmett gaan in een onderling duel uitmaken wie de interim titel gaat winnen in het vedergewicht en op termijn het op gaat nemen tegen kampioen Volkanovski. Echter mocht Volkanovski de lichtgewicht titel winnen komt hij dan nog wel terug? Zo niet, dan wordt de interim titel omgezet in de echte titel. Dus met die gedachte in het achterhoofd staat er voor Rodriguez en Emmett behoorlijk wat op het spel.

UFC 284 | Monumentale partij tussen kampioenen Makhachev en Volkanovski inPerth(Preview) - Eurosport (2)

UFC 280 | Makhachev vs. Volkanovski officieel voor UFC 284 in Perth

Schier onverslaanbaar

Makhachev is een van de protegés van de inmiddels overleden Abdulmanap Nurmagomedov. De vader van voormalig UFC lichtgewicht kampioen Khabib Nurmagomedov liet vaker weten dat hij in Makhachev de natuurlijke opvolger van zijn zoon Khabib zag. De vechter uit Dagestan is net als Nurmagomedov zeer sterk met zijn worstelen. Makhachev wordt vaak zelfs qua stand-up meer krediet gegeven dan Khabib Nurmagomedov. De Dagestani vecht sinds 2015 voor de UFC. Makhachev werd vaak gezien als een zeer degelijke maar weinig spectaculaire vechter die vaak via eenzijdige decisions de overwinningen aan elkaar reeg.

Makhachev wist onder meer te winnen van Gleison Tibau, Nik Lentz en ook van Arman Tsarukyan. Die overwinning had destijds niet de waarde die hij inmiddels heeft. Tsarukyan is een van de toptalenten van de divisie, maar maakte tegen Makhachev zijn debuut. Makhachev wist in maart 2021 te winnen via een Arm-Triangle Choke submission van Drew Dober. Dat is de partij waar het grote publiek de Dagestani eindelijk iets meer krediet begon te geven.

UFC 284 | Monumentale partij tussen kampioenen Makhachev en Volkanovski inPerth(Preview) - Eurosport (3)

UFC 280 | Makhachev pakt de titel door Oliveira te finishen in de tweede ronde

Makhachev liet vervolgens weten dat hij voor de titel zou vechten als Khabib Nurmagomedov ermee zou stoppen. De UFC begon ook steeds meer in de vechter uit Dagestan te geloven en gaf hem zijn eerste main event tegen Thiago Moises. Wederom won Makhachev via submission, ditmaal via Rear Naked Choke in de vierde ronde. Makhachev vocht vervolgens tegen zijn eerste top-10 vechter. Dan Hooker werd compleet gedeclasseerd en via Kimura submission in de eerste ronde naar huis gestuurd. Het was voor veel vechters in de divisie het moment dat ze zagen dat er na Khabib Nurmagomedov nog een talentvolle vechter van hetzelfde kamp in de divisie aankwam.

Makhachev zag partijen tegen toppers als Rafael Dos Anjos en Beneil Dariush gecanceld worden en vocht vervolgens tegen invaller Bobby Green. Makhachev won via TKO in de eerste ronde en mocht in oktober vorig jaar proberen de titel terug te halen na Dagestan. Daarvoor moest hij wel winnen van Charles Oliveira. Makhachev deed dit via Arm-Triangle Choke submission in de tweede ronde versloeg hij de bonus-en BJJ koning Oliveira. Nu wacht vedergewicht kampioen Alexander Volkanovski tijdens Makhachev’s eerste titelverdediging.

P4P Koning

In 2016 kwam een vrij onbekende Australiër de UFC binnen. Alexander Volkanovski zou zich binnen anderhalf jaar met vijf overwinningen opwerken tot een van de contenders in de divisie. De Australiër deed dit op een zeer onopvallende maar dominante manier waardoor hij in regelmatig de underdog was in de gevechten die hij vocht. Zijn eerste echte vuurdoop kreeg hij tegen Chad Mendes eind 2018. Volkanovski won de partij via TKO en werd ingepland tegen vedergewicht G.O.A.T. en MMA legende Jose Aldo.

Volkanovski won via unanimous decision en dwong een titelgevecht af tegen kampioen Max Holloway. Dit zou de start zijn van een jarenlange rivaliteit tussen twee van de beste vechters ooit in de vedergewicht divisie. Na vijf ronden won Volkanovski via unanimous decision de titel in het eerste onderonsje tussen de twee toppers in de divisie. Volkanovski verdedigde vervolgens met moeite de titel tegen Max Holloway.

Volkanovski was tweemaal aangeslagen in de eerste twee ronden, maar trok de vierde en vijfde ronde naar zich toe. De derde ronde was uiteindelijk beslissend voor die partij. Twee van de drie juryleden zag die ronde voor Volkanovski waardoor hij via split decision won. De Australiër won echter een stuk overtuigender van Brian Ortega en Chan Sung Jung. Echter bleven er fans aandringen op een derde partij tegen Holloway omdat veel mensen het niet eens waren met de uitslag van de tweede partij.

Volkanovski ging akkoord met een derde partij in juli vorig jaar. In een van de beste gevechten van de Australiër liep hij de ex-kampioen volledig onder de voet en won hij via een zeer overtuigende unanimous decision. Volkanovski stopte daarmee de rivaliteit voor eens en altijd de ijskast in en zag zijn winstreeks uitgebreid worden naar 22 overwinningen. Nu krijgt de Australiër een nieuwe uitdaging. Hij vecht een gewichtsklasse hoger tegen kampioen Islam Makhachev.

Mexicaanse showman

Yair Rodriguez kwam bij de Zuid-Amerikaanse UFC kijker voor het eerst in beeld tijdens het eerste seizoen van de Latijns Amerikaanse versie van The Ultimate Fighter. Rodriguez won in 2014 dat toernooi. Rodriguez bleef vervolgens ook in de UFC overwinningen aan elkaar rijgen en wist met een headkick knock-out tegen Andre Fili in 2016 voor het eerst echt naam te maken in de Verenigde Staten. Vanaf dat moment stond er een vergrootglas op de talentvolle en attractieve vechter uit Mexico. Het leverde Rodriguez in augustus 2016 zijn eerste main event partij op tegen Alex Caceres.

Rodriguez won de partij via split decision en moest vervolgens vechten tegen de legendarische BJ Penn. Rodriguez versloeg Penn via TKO in de tweede ronde en leek in een sneltreinvaart richting de top van de divisie gegaan. Maar zowel Rodriguez als de UFC hadden niet op Frankie Edgar gerekend. De voormalig kampioen veegde de vloer aan met de Mexicaan en won via TKO in de tweede ronde. Rodriguez vocht vervolgens in verband met een contractdispuut anderhalf jaar niet. In november 2018 keerde 'El Pantera' pas terug tegen The Korean Zombie.

UFC 284 | Monumentale partij tussen kampioenen Makhachev en Volkanovski inPerth(Preview) - Eurosport (5)

UFC Long Island | Rodriguez wint na gigantische anticlimax in het main event

Rodriguez leek de partij via decision te gaan verliezen maar toverde een seconde voor het einde van de partij een konijn uit zijn hoge hoed. Met een spinning back elbow vloerde hij de Zuid-Koreaan en pakte hij de overwinning. Vervolgens zou Rodriguez tweemaal vechten tegen Jeremy Stephens. De eerste partij eindigde in een no-contest en de tweede partij won de Mexicaan. Rodriguez vocht mede door blessures en een USADA schorsing bijna twee jaar niet. Eind 2021 keerde hij terug en kreeg hij een unieke kans om het op te nemen tegen voormalig kampioen Max Holloway.

Rodriguez gaf Holloway zeer goed partij, maar kon niet voorkomen dat Holloway er met de overwinning vandoor ging. Voor de UFC was dit echter wel het teken dat Rodriguez behoorlijk gegroeid was de laatste jaren waardoor hij tegen topcontender Brian Ortega in juli vorig jaar mocht vechten in een gevecht met titelimplicaties. Ortega moest echter in de eerste ronde al de strijd staken door een blessure waardoor Rodriguez via TKO won. De Mexicaan mag nu voor de interim titel vechten tegen Josh Emmett.

Vaak vergeten

Josh Emmett maakte als ongeslagen vechter en lid van het bekende Team Alpha Male in 2016 zijn UFC-debuut in Rotterdam. De Amerikaan nam een invalpartij aan en won via split decision en een gebroken vinger van Jon Tuck. Emmett verloor vervolgens verrassend van Desmond Green en besloot om van het lichtgewicht over te stappen naar de vedergewicht divisie. Emmett won twee partijen achter elkaar en wist daarin onder meer Ricardo Lamas zwaar knock-out te slaan. Vervolgens ging het compleet mis met Emmett. Hij verloor op een zware knock-out in de tweede ronde van Jeremy Stephens.

UFC 284 | Monumentale partij tussen kampioenen Makhachev en Volkanovski inPerth(Preview) - Eurosport (6)

UFC Austin | Josh Emmett pakt de overwinning via split decision

Door deze knock-out liep Emmett meerdere breuken in zijn gezicht op en zou hij een jaar langs de kant staan. Echter heeft de Amerikaan vanaf dat moment geen partij meer verloren. Emmett won vijf gevechten op rij en deed dat via mooie knockouts tegen zowel Michael Johnson als Mirsad Bektic. Eveneens werden ook Dan Ige en Shane Burgos in een van de beste partijen van 2020 verslagen. Emmett kreeg hierdoor de kans van de UFC om in juni vorig jaar een main event te vechten tegen de immer sterke en taaie Calvin Kattar. Na vijf rondes won Emmett via een enigszins controversiële split decision. De partij had letterlijk beide kanten op kunnen vallen. Emmett mag hierdoor nu voor de interim titel vechten tegen Yair Rodriguez. Kan Emmett zich verzekeren van een titelgevecht later dit jaar tegen Volkanovski? We zullen het snel weten!

Toptalent

Jack Della Maddalena is een van de nieuwere weltergewicht vechters op het UFC roster en ook gelijk een van de allergrootste talenten in de divisie. De Australiër is een voormalig rugby speler. De eenmalig Cage Warriors vechter en Eternal MMA kampioen kwam voor het eerst bij het grote publiek in beeld tijdens de Dana White’s Contender Series in 2021. Della Maddalena nam het op tegen Ange Loosa. In een van de beste partijen van dat jaar won Della Maddalena via unanimous decision. UFC baas Dana White was zéér enthousiast en gaf Della Maddalena een UFC contract. De Australiër werd begin vorig jaar meteen voor de leeuwen gegooid en gematcht tegen Warlley Alves. Echter raakte de Braziliaan geblesseerd waarna Della Maddalena te maken kreeg met de ongeslagen debutant Pete Rodriguez.

UFC 284 | Monumentale partij tussen kampioenen Makhachev en Volkanovski inPerth(Preview) - Eurosport (7)

UFC Vegas 65 | Della Maddalena kent geen genade met Roberts

Della Maddalena pakte de overwinning via knock-out binnen drie minuten. De UFC zag de potentie in de Australiër en zette hem vervolgens op een PPV evenement tegen de sterke Ramazan Emeev. Della Maddalena wist met een perfecte leverstoot in de eerste ronde Emeev te vloeren en de Performance of the Night bonus te pakken. De Australiër heeft ongelooflijk veel moeite om tegenstanders te vinden in de divisie. Hierdoor kwam hij pas drie maanden geleden opnieuw in actie tegen de Engelsman Danny Roberts. Roberts was kansloos en werd net als de voorgaande twee tegenstander van Della Maddalena in de eerste ronde via TKO gefinisht. Della Maddalena mag nu op een steenworp van zijn huis in Perth gaan vechten tegen de sterke Randy Brown en proberen zijn vierde overwinning in de UFC te pakken.

Ondergewaardeerde kracht

Randy Brown maakte furore bij de bekende organisatie Ring of Combat. De Amerikaan wist daar in zijn derde professionele partij al de titel te pakken. Brown verdedigde de titel tweemaal en had in 2015 het ‘geluk’ dat Dana White langs de kooi zat voor de opnames van het programma ‘Dana White Lookin’ for a Fight’. White was onder de indruk van ‘Rude Boy’ en gaf hem de kans om bij de UFC te vechten. In zijn eerste tweeënhalf jaar als UFC-vechter was Brown alles behalve een hoogvlieger. De nog onervaren Brown maakte tegen de betere tegenstanders fouten, maar wist met vier overwinningen in zeven partijen wel potentie te laten zien.

UFC 284 | Monumentale partij tussen kampioenen Makhachev en Volkanovski inPerth(Preview) - Eurosport (8)

UFC Vegas 61 | Brown pakt overwinning tegen Trinaldo

De doorbraak van Brown kwam in juni 2019 toen hij de bijna onfinishbare Bryan Barberena via TKO in de derde ronde wist te stoppen. Sindsdien verloor Brown alleen nog maar van Vicente Luque en won hij zijn laatste vier partijen. Met als hoogtepunt de submission overwinning tegen Alex Oliveira. Brown pakte vorig jaar overwinningen tegen Khaos Williams en Francisco Trinaldo en zit tegen de top-15 van de weltergewicht divisie aan. Brown oogt jong, maar is met zijn 32 jaar liefst zes jaar ouder dan tegenstander Jack Della Maddalena. Als Brown impact wil maken in de divisie zal hij moeten winnen van Della Maddalena anders wordt de stap naar de top-15 een behoorlijk moeilijke opgave voor de Amerikaan.

Gewoon hard

Ook de Tafa-gang is van de partij in Australië. Justin Tafa hoopt een betere indruk te maken voor de UFC dan de laatste keer toen hij in Australië vocht. Voor Tafa geldt eigenlijk maar een methode: Gewoon hard gaan en kijken waar het schip strand. De Nieuw-Zeelander kwam in 2019 met een 3-0 record de UFC binnen. De knock-out specialist kende echter een vreselijke start van zijn UFC carrière. Tafa ging zwaar knock-out in de eerste ronde tegen Yorgan de Castro. Hij kreeg van de UFC de kans om zich vier maanden later alweer te revancheren tegen Juan Adams. Tafa deed dit (uiteraard via knock-out) in de eerste ronde. De Australiër had vervolgens veel pech in 2021. Een gelijkwaardige partij tegen Jared Vanderaa waar beide mannen een Fight of the Night bonus voor zouden krijgen werd gewonnen door de Amerikaan.

UFC 284 | Monumentale partij tussen kampioenen Makhachev en Volkanovski inPerth(Preview) - Eurosport (9)

Justin Tafa gaat altijd voor de knock-out overwinning

Foto: Getty Images

Nadat vervolgens ook een zeer controversiële split decision werd verloren tegen Carlos Felipe leken de dagen voor Tafa in de UFC geteld. De Australiër kreeg nog een laatste kans van de UFC in december 2021 tegen Harry Hunsucker. Tafa won die partij via een perfecte headkick knock-out in de eerste ronde en dat was maar goed ook voor Tafa. Hij overschreed namelijk zijn gewicht tijdens de officiële weging en was bij verlies met zekerheid uit de organisatie gezet geworden. De Australiër kwam in 2022 niet in actie. Om onbekende redenen moest hij twee partijen afzeggen. Nu krijgt Tafa de kans om zijn enige verlies via finish recht te zetten in Australië. En daar zal de zwaargewicht vechter absoluut op gebrand zijn.

Van alles wat

Parker Porter werd in 2020 gecontracteerd door de UFC. De voor de CES MMA uitkomende Porter deed het redelijk in het regionale Amerikaanse circuit. Porter vocht onder meer ook voor Bellator MMA en deelde in het verleden al eens de kooi met ex-UFC kampioenen Jon Jones en Gabriel Gonzaga. Porter kende een zeer slecht debuut in de UFC en werd er in de eerste ronde uit geslagen door Chris Daukaus. Porter zou drie maanden later een stuk beter voor de dag komen tegen Josh Parisian en via unanimous decision zijn eerste overwinning in de UFC pakken. De Amerikaan liet een veel completer MMA-spel zien en vocht zowel staand als op de grond sterk. Porter vocht vervolgens in 2021 maar een keer in de UFC. Wederom wist hij zijn jabs en grondspel goed te gebruiken en won hij via unanimous decision van Chase Sherman.

UFC 284 | Monumentale partij tussen kampioenen Makhachev en Volkanovski inPerth(Preview) - Eurosport (10)

Parker Porter gaat voor vierde UFC overwinning

Foto: Getty Images

Nadat begin vorig jaar ook van Alan Baudot werd gewonnen leek Porter zomaar op de rankings in de zwaargewicht divisie af te gaan met drie achtereenvolgende overwinningen. Helaas voor Porter werd hij in mei vorig jaar gekoppeld aan toptalent Jailton Almeida. De vraag was of Almeida in staat was de veel zwaardere Porter naar de grond te halen. Het antwoord op die vraag werd na tien seconden al gegeven: Ja. Porter had geen schijn van kans tegen de jongere Braziliaan en verloor via Rear Naked Choke submission in de eerste ronde. Nu vecht Porter voor het eerst in zijn MMA-carrière buiten de Verenigde Staten en zal hij moeten winnen van Justin Tafa om enigszins uitzicht te houden op een plek in de top-15 van het zwaargewicht.

De Bruut

De main card wordt geopend door Jimmy ‘The Brute’ Crute. De pas 26-jarige Australiër vecht alweer ruim vier jaar in de UFC. Crute wist indruk te maken bij de HEX Fight Series in Melbourne en pakte daar in 2017 de titel. Na deze tweemaal verdedigd te hebben deed Crute mee aan het tweede seizoen van de Dana White’s Contender Series in 2018. Crute vocht sterk en won via TKO in de eerste ronde van Chris Birchler. Het leverde de Australiër een contract op bij de UFC. Crute kreeg meteen een moeilijke kluif tijdens zijn debuut en moest het opnemen tegen Paul Craig. In een zeer attractieve partij die beide kanten op kon gaan wist Crute aan het einde van de derde ronde de Schot via Kimura submission te finishen.

UFC 284 | Monumentale partij tussen kampioenen Makhachev en Volkanovski inPerth(Preview) - Eurosport (11)

Jimmy Crute moet winnen om zijn ranking te behouden

Foto: Getty Images

Crute zou vervolgens ook van Sam Alvey winnen, maar verslikte zich in de sterke Misha Cirkunov. Cirkunov wist zijn specialisme de Peruvian Necktie submission te gebruiken en Crute zijn eerste verlies van zijn carrière aan te smeren. Crute kwam in 2020 uitstekend terug met finishes tegen zowel Michal Oleksiejczuk als Modestas Bukauskas en kreeg hierdoor van de UFC een kans om het op te nemen tegen de hoog gerankte ex-titeluitdager Anthony Smith. Crute vocht sterk, maar verloor nadat hij niet meer op zijn been kon staan in verband met een perfecte lage trap van Smith. Helaas voor Crute verloor hij ook zijn meest recente partij. De Australiër ging zwaar knock-out in de eerste ronde tegen inmiddels huidig kampioen Jamahal Hill. Crute kwam in 2022 niet in actie en zal zich tegen Alonzo Menifield willen revancheren voor zijn laatste twee partijen.

Powerhouse

‘Atomic’ Alonzo Menifield is een zeer attractief vechtende atleet in de UFC licht-zwaargewicht divisie. De Amerikaan die traint bij Fortis MMA heeft dynamiet in zijn handen, maar heeft vaak wel problemen om zijn conditie drie ronden lang op peil te houden. Menifield kwam na twee pogingen in 2018 de UFC in via de Dana White’s Contender Series. Met een finish binnen acht seconden nog altijd de snelste finish in de historie van de DWCS. Menifield begon voortvarend in de UFC met twee knock-out overwinningen in de eerste ronde tegen respectievelijk Vinicius Moreira en Paul Craig. Echter kwam vervolgens zijn conditie in het spel. Devin Clark wist ternauwernood de eerste ronde te overleven tegen Menifield. Clark maakte vervolgens gebruik van de slechte cardio van Menifield en won de tweede en derde ronde en daarmee de partij.

UFC 284 | Monumentale partij tussen kampioenen Makhachev en Volkanovski inPerth(Preview) - Eurosport (12)

UFC Vegas 62 | Menifield slaat Cirkunov zwaar knock-out

Hetzelfde gebeurde tegen Ovince St.Preux. Echter wist de Haïtiaan Menifield zelfs te finishen via KO. De Amerikaan kwam in 2021 sterk terug met een Von Flue Choke submission overwinning in de eerste ronde tegen Fabio Cherant, en liet eveneens zien in de partij tegen Ed Herman wel drie ronden te kunnen vechten. Menifield won voor het eerst een partij die naar de juryleden ging via unanimous decision. Helaas voor Menifield kwam hij eind 2021 te kort tegen William Knight. Via unanimous decision was Knight te sterk. Menifield werd vervolgens gematcht tegen Askar Mozharov. Menifield was veel te sterk en won de partij via TKO in de eerste ronde. De Amerikaan vervolgde zijn weg omhoog in de divisie met een vernietigende knock-out in de eerste ronde tegen Misha Cirkunov. Menifield weet dat een overwinning tegen Crute hem in de top-15 van de divisie brengt.

Complete Card UFC 284

Main Card
- Islam Makhachev vs. Alexander Volkanovski
- Yair Rodriguez vs. Josh Emmett
- Jack Della Maddalena vs. Randy Brown
- Justin Tafa vs. Parker Porter
- Jimmy Crute vs. Alonzo Menifield

Preliminary Card
- Tyson Pedro vs. Modestas Bukauskas
- Josh Culibao vs. Melsik Baghdasaryan
- Shannon Ross vs. Kleydson Rodrigues
- Jamie Mullarkey vs. Francisco Prado

Early Preliminary Card
- Jack Jenkins vs. Don Shainis
- Loma Lookboonmee vs. Elise Reed
- Shane Young vs. Blake Bilder
- Zubaira Tukhugov vs. Elves Brenner

Kijk naar UFC 284

De previewshow begint zondagochtend om 03.00u op discovery+. De presentatie is in handen van Neal Petersen. Vaste analist Marloes Coenen & Stefan Struve zijn eveneens van de partij. Om 04.00u is het tijd voor de main card exclusief op discovery+.

UFC 284 | Monumentale partij tussen kampioenen Makhachev en Volkanovski inPerth(Preview) - Eurosport (13)

UFC 284 | Makhachev vs. Volkanovski Promo

UFCUFC Louisville | Imavov verslaat Cannonier na controversiële ingreep00:00:41|Gisteren om 05:13
UFCUFC Louisville | Reyes pakt knock-out overwinning voor het eerst in bijna vijf jaar tijd00:01:01|Gisteren om 04:22
UFCUFC Louisville | Rosas Jr. finisht Turcios via een Rear Naked Choke00:00:45|Gisteren om 04:04
UFC 284 | Monumentale partij tussen kampioenen Makhachev en Volkanovski in Perth (Preview) - Eurosport (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 5910

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.